• 5.jpg
  • 1.jpg
  • 8.jpg
  • 7.jpg

W dniu 29 listopada 2018 roku odbyliśmy spotkanie z przedstawicielami Wydziału Transportu na temat naszej dramatycznej sytuacji komunikacyjnej.

Jednym z głównych tematów spotkania była proponowana przez nas linia szczytowa na Swojczyce, o czym pisaliśmy w artykule - Uchwała Rady Osiedla w sprawie linii szczytowej na Swojczyce , jak również problemy z linią 115 - wiecznie przepełnione i opóźnione autobusy - oraz inne rozwiązania, które mają poprawić naszą komunikacyjną sytuację. Poniżej publikujemy oficjalną notatkę ze spotkania:

NOTATKA ZE SPOTKANIA Z PRZEDSTAWICIELAMI RADY OSIEDLA STRACHOCIN-SWOJCZYCE-WOJNÓW  W DNIU 29.11.2018 r. W WYDZIALE TRANSPORTU URZĘDU MIEJSKIEGO WROCŁAWIA

Na spotkaniu w którym uczestniczyli:

• Wiceprzewodniczący Rady Osiedla – Mariusz Tokarz
  • Radny – Stanisław Piątek
  • Kierownik Działu Zarządzania Transportem Publicznym – Arkadiusz Worońko
  • Koordynator Zespołu ds. Przetargów, Rozliczeń i Kontroli – Andrzej Tabaka
  • Przedstawiciel WTR – Michał Nagrodzki
  • Przedstawiciel WTR – Marcin Banasiak

Przebieg spotkania:

1. Omówiono wyniki badań napełnień przeprowadzonych na linii 115 obsługującej osiedla Swojczyce, Strachocin i Wojnów. Wyniki wykazały, że głównymi przyczynami znacznych napełnień są:
  • opóźnienia odjazdów autobusów w porannym szczycie komunikacyjnym,
  • przyrost liczby mieszkańców tego rejonu miasta związany z rozbudową osiedla Olimpia Port
  • zastąpienie jednego z porannych kursów autobusu przegubowego mniejszym pojazdem typu SOLO (związane z aktualnie prowadzonym remontem ulicy Wędkarzy),
  • uruchomienie przez gminę Czernica bezpłatnych autobusowych linii dowozowych do pętli Wojnów.
  1. W celu pilnego rozwiązania omawianych problemów, Wydział Transportu zaproponował korektę rozkładów jazdy polegającą na zwiększeniu ilości odjazdów pomiędzy godziną 7:00 a 7:40 przed południem. Skutkiem tego rozwiązania będzie mniejsza częstotliwość bezpośrednio po szczycie komunikacyjnym.
  2. Omówiono propozycję nowej linii szczytowej zgłoszoną przez Radę Osiedla w relacji rondo (przystanek Swojczyce) – pl. Grunwaldzki (przez ul. E. Dembowskiego), która miałaby pomóc w rozwiązaniu problemu znacznych napełnień w godzinach porannego szczytu komunikacyjnego oraz wzmocnić ofertę komunikacyjną miasta w związku z planowanym remontem linii kolejowej obsługującej osiedla.
  3. Wydział Transportu zaprezentował trzy warianty nowej linii szczytowej obsługującej osiedle Swojczyce:
  • rondo (przystanek Swojczyce) – pętla Sępolno,
  • rondo (przystanek Swojczyce) – Grunwaldzki (przez ul. A. Mickiewicza),
  • rondo (przystanek Swojczyce) – Grunwaldzki (przez ul. S. Moniuszki).
  1. Do dalszej analizy, jako akceptowany przez obie strony spotkania, został wybrany wariant: rondo (przystanek Swojczyce) – pl. Grunwaldzki (przez ul. A. Mickiewicza) z głównym przystankiem przesiadkowym w kierunku centrum miasta: Kliniki oraz przystankiem pętlowym przy ulicy C.K. Norwida (bez wjazdu na rondo R. Reagana).
  2. W aspekcie dalszego rozwoju osiedla oraz nowych inwestycji mieszkaniowych w rejonie ulic Miłoszyckiej, Byczyńskiej i Ceglanej Rada Osiedla wniosła o rozważenie w przyszłości możliwości zwiększenia częstotliwości kursowania linii 118 lub wdrożenie alternatywnego rozwiązania w postaci linii szczytowej na kierunku Swojczyce – Kowale.
  3. Rada Osiedla poprosiła o niezwłoczne uruchomienie nowej linii szczytowej w relacji rondo (przystanek Swojczyce) – pl. Grunwaldzki (przez ul. A. Mickiewicza) oraz o pilne poinformowanie o terminie jej uruchomienia.

Sporządził: Marcin Banasiak

W najbliższych dniach Wydział Transportu ma podjąć ostateczne decyzje w kwestiach proponowanych przez nas zmian, w tym głównie linii szczytowej oraz zwiększenia ilości autobusów przegubowych na linii 115. Czekamy teraz na odpowiedź - po jej otrzymaniu będziemy Państwa na bieżąco informować o zmianach...

Kolej Miejska

Konsultacje

Kalendarz Wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So N

Odwiedza nas 49 gości oraz 0 użytkowników.

Ekosystem